Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Nederlanders maken hun eigen regels. Moet kunnen, toch?

donderdag 2 februari 2023 15:34

Uit de jurisprudentie gegrepen;
Gooitzen is de Nederlandse detachementscommandant van het Forward Support Element Mirage op vliegbasis Al Minhad in de UAE. 
Gooitzen houdt wel van een biertje. En van nog een biertje. Naar Defensie heeft een zero tolerance beleid als het gaat om alcohol drinken tijdens buitenlandse missies. 
Gooitzen is een echte Hollander; hij maakt zijn eigen regels wel. Dus hij voert geheel zelfstandig, onder het mom van: "je kunt nooit teveel intiatief nemen" een nieuwe regel in voor zichzelf en zijn manschappen: het "two can" beleid. 
Hij wordt er eerst door een detachementslid op aangesproken; Gooitzen mag niet eigenmachtig het huishoudelijk reglement wijzigen. 
Maar Gooitzen vindt het al warm genoeg, en blijft zijn twee blikjes bier drinken. (Per dag, per uur? De uitspraak zegt er niks over). 
Tot hij wordt eerst geschorst, en daarna ontslagen vanwege wangedrag. 
Gooitzen vindt het maar belachelijk, en stapt naar de ambtenarenrechter. Hij vindt het vooral oneerlijk omdat hij zulke goede bedoelingen had met zijn alcoholbeleid. En hij wordt daarnaast ongelijk behandeld, want de andere strijdkrachten in de omgeving nuttigden volgens hem wel alcohol (hiermee zullen de Emirati worden bedoeld). Bovendien zijn er geen drank excessen geweest in de UAE. 
De rechter geeft de werkgever gelijk. Iemand die detachementscommandant is moet het goede voorbeeld geven, en niet op eigen houtje zijn eigen regeltjes bedenken.