Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


De Power of Attorney, vastgoed, het testament en de makelaar in Dubai

vrijdag 10 februari 2023 15:13

Ik merk nogal eens dat makelaars melden dat het goedkoper is om een power of attorney (volmacht) te laten opstellen, en het appartement op naam van een van beide partners te laten zetten. Bij voorkeur op de naam van de man, als het om een M/V relatie gaat. Daarmee zou je hetzelfde resultaat boeken. 

Makelaars kakelen ook wel eens dat het niet meer nodig is om het appartement op beider namen te zetten als je een zogenaamd expattestament laat opstellen, een testament naar lokaal recht, voor niet moslims, waarmee je de sharia law omzeilt. 

(Want die sharia law maakt dat de vrouw er na overlijden van de echtgenoot wat bekaaid af komt. Ze heeft immers onder de sharia law haar bruidsschat om op terug te vallen).

Laat je niets op de mouw spelden door de makelaar.

Een power of attorney, of een POA, is heel handig als je vastgoed in Dubai koopt maar er niet permanent gaat wonen. Zo kun je iemand anders, of dat nu een makelaar is, je partner of een goede vriend, tijdens jouw afwezigheid je zaken laten afhandelen. In Nederland is een dergelijke volmacht helemaal niet zo gebruikelijk, maar in de UAE wordt er door iedere instantie ogenblikkelijk naar gevraagd. 

Je zult merken dat er altijd een gelegaliseerde volmacht wordt gevraagd, dat betekent dat een officiële instantie er een stempel op heeft gezet.  


Een POA is alleen geldig tijdens het leven. Zodra iemand overleden is, is de POA meteen niet meer geldig. Maar die POA komt niet in de plaats van de tenaamstelling op de eigendomsakte. Zorg dus dat die tenaamstelling op de title deed de eigendomsverhoudingen correct weergeeft.  


Een expattestament is ook een must zodra je vastgoed koopt. Want als je als echtpaar getrouwd bent in gemeenschap van goederen, en je komt te overlijden, dan wordt vastgoed in de Verenigde Arabische Emiraten toch echt volgens die sharia law verdeeld en afgewikkeld, ook al woon je in Nederland. 


En dan was je als echtgenote dus op basis van de Nederlandse gemeenschap van goederen gerechtigd tot de helft van het vastgoed (en de Belastingdienst slaat je ook voor de helft aan voor de successiebelasting), maar op basis van de sharia law krijgen de broers van je overleden echtgenoot (diezelfde broers die jullie al tientallen jaren niet meer gezien hebben vanwege een familievete), toch het grootste deel van jullie appartement. Want de Nederlandse gemeenschap van goederen wordt helemaal niet (h)erkend in Dubai. En als de broers niet mee willen werken aan de juridische procedure voor de rechtbank in Dubai, dan zit jij als weduwe met de gebakken peren, en kun je je appartement niet eens verhuren zolang zij niet in Dubai voor de rechter willen verschijnen. 


Als jouw naam op de title deed stond betekent het voorgaande dat je na overlijden van je man al voor 50 procent eigenaar was, en dat alleen zijn deel volgens de sharia law wordt verdeeld. De verdeling is iets eerlijker, maar zonder testament is het resultaat nog steeds dat je niets kunt met het vastgoed tot de nalatenschap volledig is afgewikkeld. 


Dus wil je als koppel niet op enig moment voor akelige verrassingen komen te staan, zorg dan dat 

  1. Je vastgoed in Dubai op naam van beide partners komt te staan;
  2. Je een Power of attorney laat opstellen;
  3. En jullie expattestament geregistreerd wordt.

Dit advies geldt voor zowel heteroseksuele als LGBTHI-koppels.