Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


6 tips om te vermijden dat je wordt opgelicht bij het verkopen van je auto.

vrijdag 17 februari 2023 18:51

Vraag: #Hilda, vrienden van mij hebben in verband met hun terugkeer naar Nederland op donderdagmiddag hun Porsche 911GT1 Strassenversion 1998 verkocht aan een local uit Ras al Khaimah, en toen ze de cheque op zondag wilden innen bleek die vals te zijn. Toen ze naar de politie gingen bleek de betreffende man dit heel regelmatig te doen (hij komt er kennelijk mee weg), en mijn vrienden kunnen naar hun geld fluiten. 
Hoe voorkom je nou zoiets als je je auto wilt verkopen? 
Antwoord: er zijn bendes actief in Dubai die auto's kopen van expats en valse of ongedekte cheques uitgeven. 
Een tijd geleden heeft de politie 27 verdachten gearresteerd die deze methode gebruikten. 
Ze verkopen jouw auto in het weekend snel door (de oplichters laten zich wel in cash betalen), en ze maken gebruik van het feit dat de banken in het weekend dicht zijn, en jij pas vanaf zondag bij de bank terecht kunt om te cashen. Jouw auto staat dan al op naam van iemand anders. 
Een paar tips: 
  1. Wees wantrouwend als de geinteresseerde op vrijdagmiddag je auto wil kopen.  
  2. Je kunt natuurlijk contante betaling of een bank transfer vragen als je je auto verkoopt.
  3. Een manager cheque biedt geen extra zekerheid. 
  4. Wil de koper perse met een cheque betalen, spreek dan af om samen naar de bank te gaan, en laat daar controleren of de cheque echt is, en of er voldoende saldo op de rekening staat. 
  5. Komt de koper niet opdagen, dan weet je genoeg. 
  6. Banken hebben de mogelijkheid om in te loggen bij de RTA en te bekijken of er nog een lening open staat. Een auto waar een lening op zit mag alleen verkocht worden met toestemming van de verstrekker van de lening. Maak hier gebruik van. 
En is het je al overkomen en wil je aangifte doen? Benadruk dan bij de politie dat het om een fraudekwestie gaat. 
De wetgeving op het gebied van het bouncen van cheques gaat in dit geval niet op, want de politie hoort deze kwesties als fraudezaak aan te merken, en niet als een bounced cheque kwestie. Dus als misdrijf (gevangenisstraf) en niet als overtreding (boete).