Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Sta ik internationaal gesignaleerd?

zondag 24 december 2023 11:20

Vraag: #Hilda, als iemand internationaal gesignaleerd staat, in welk systeem staat die persoon dan? 
Antwoord: Daarmee wordt, afhankelijk van het land wat meldt dat iemand internationaal gesignaleerd staat, in Nederland en België meestal bedoeld dat iemand is opgenomen in het SIS II systeem, het Schengen informatie systeem. Van daadwerkelijk "internationaal gesignaleerd staan" is geen sprake, want dat zou betekenen dat iemand in een wereldwijd systeem staat opgenomen, en het Schengen informatie systeem geldt alleen voor, je raadt het al, Schengen landen. Zo'n wereldwijd systeem is er niet. 
De SIS II-gegevens worden ingevoerd, geactualiseerd, verwijderd en opgehaald via de verschillende nationale systemen. Het centrale systeem, dat technische toezicht- en administratieve functies verricht, bevindt zich in Straatsburg (Frankrijk). Dit systeem levert de diensten voor de invoering en verwerking van SIS II-gegevens. 
Een centraal back-upsysteem, dat in staat is alle functionaliteiten van het centrale hoofdsysteem in stand te houden als het centrale systeem uitvalt, is gevestigd bij Salzburg (Oostenrijk). Elke lidstaat is verantwoordelijk voor het opzetten, doen functioneren en onderhouden van zijn eigen nationale systeem en voor de verbinding van het nationale systeem met het centrale systeem. Elke lidstaat wijst een autoriteit aan, de nationale SIS II instantie (N.SIS II-instantie), die de centrale verantwoordelijkheid heeft voor zijn SIS II-project. Deze autoriteit is verantwoordelijk voor de goede werking en beveiliging van het nationale systeem. In Nederland is dat de Nationale Politie. 
En wie toegang tot dit SIS II systeem hebben? Dat zijn grens-, immigratie-, politie-, douane- en gerechtelijke autoriteiten in de Europese Unie (EU) en de met Schengen geassocieerde landen.