Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Moet je een College oprichten om toezicht te houden op je kinderen na overlijden?

zondag 17 december 2023 01:37

Vraag: #Hilda, ik las ergens dat prinses Beatrix, en een goede vriend van Willem Alexander, lid zijn van het College van Toezicht Uitoefening gezag minderjarige koning. 
Dat houdt in dat als Willem Alexander overleden zou zijn voor Amalia achttien was, dit College koningin Maxima bij zou staan bij het uitoefenen van het ouderlijk gezag over Amalia. 
Nu is mijn vrouw, maar heel kort plat gezegd, geen goede opvoeder. Ze komt uit een cultuur waarin kinderen niet echt opgevoed worden, en ik zie bij mijn neefjes en nichtjes dat het onuitstaanbare mormels en jankerds zijn geworden door die zwakke opvoeding. De ouders lachen overal maar wat om en houden ze rustig door ze een zak met snoep en chips te geven. Bij mijn eigen kinderen zorg ik er gelukkig voor dat ze nog wat normen en waarden meekrijgen, maar mijn vrouw kan de kinderen totaal niet aan als ze alleen met ze is. 
Maar nu zat ik me af te vragen; stel dat ik kom te overlijden en mijn vrouw komt er alleen voor te staan, kan ik niet ook zo'n College oprichten bij (UAE)testament? Een soort ondersteuners voor mijn vrouw bij de opvoeding van mijn moeilijk opvoedbare schatjes.

Antwoord: het oprichten van een College is misschien wat teveel, en het is dan ook maar de vraag wat de formele bevoegdheden van zo'n College in de UAE zijn, want het is niet iets wat in de UAE bestaat. Wat je wel zou kunnen doen is meerdere permanent guardians (voogden) aanwijzen die gezamenlijk verantwoordelijk worden voor de opvoeding van de kinderen. Het is gebruikelijk om je partner als enige permanent guardian aan wijzigen, met een paar reserve guardians op plek nummer 2 als de partner gelijktijdig komt te overlijden, maar het is niet verplicht. Je kunt dus prima drie personen aanwijzen als permanent guardians van de kinderen, maar het is dan wel verstandig om iedereen een eigen taak of verantwoordelijkheid bij de opvoeding te geven. Het risico op ruzie is met drie permanent guardians natuurlijk best groot. Houd er ook rekening mee dat het driemanschap altijd gezamenlijk en gelijktijdig toestemming moet geven voor alle beslissingen omtrent de kinderen. 
Dus het is wat extra werk, maar het is niet onmogelijk om het zo te regelen.