Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


bedrijfsopvolging in Dubai na het overlijden van een van de aandeelhouders.

zondag 17 december 2023 20:26

Vraag: #Hilda, ik heb met twee goede vrienden een bedrijf opgericht in de UAE. Stel je nu voor dat een van die vrienden komt te overlijden, hoe komt het dan met het bedrijf? 
Antwoord: dat is afhankelijk van wat jullie al dan niet regelen. 
De twee andere aandeelhouders zijn "van rechtswege" nooit erfgenaam van degene die overlijdt.  
Iemand die overleden is kan geen handtekeningen meer zetten, dus alle acties waarvoor door de overleden aandeelhouder, of door alle drie de aandeelhouders, getekend moet worden lopen in de soep. 
De erfgenamen van de overleden aandeelhouder worden uiteindelijk tekenbevoegd, maar die worden dat niet automatisch, er moet dan wel een probate van de courts zijn (een verklaring van erfrecht). En zonder testament kan die lang op zich laten wachten. 
En nadat die probate er is worden de erfgenamen automatisch ook beslissingsbevoegd in het bedrijf. Heel fijn als er vijf volwassen kinderen zijn die allemaal hun stempel op het bedrijf willen drukken maar geen enkele ervaring als ondernemer hebben. 
Of als je zakenpartner hertrouwd is met een Dubai-muts met een duckface die niks anders kan dan naar de nagelsalon, de kapper, de Botoxer en de sportschool gaan, en die zo snel mogelijk alle assets in het bedrijf wil verkopen en niet gericht is op het lange termijn bedrijfsbelang. 
En de oplossing is zo simpel; alle aandeelhouders laten een testament opstellen, en daarin laat je (onder andere) opnemen dat de zeggenschap over het bedrijf bij de andere aandeelhouders blijft na overlijden.