Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


AFAQ & iDeal & CBUAE & GCC

woensdag 27 december 2023 15:31

De Centrale Bank van de Verenigde Arabische Emiraten (CBUAE) heeft zich onlangs aangesloten bij het betalingssysteem "AFAQ", dat wordt beheerd door de Gulf Payments Company (GPC) en eigendom is van de GCC Centrale Banken. "AFAQ", is enigszins vergelijkbaar met iDeal, het is een systeem dat betalingssystemen in GCC-landen koppelt om real time financiële transacties in lokale valuta uit te voeren voor klanten in de GCC-landen tegen lagere kosten. De toetreding van de CBUAE sluit aan bij haar strategische doelstellingen om de toekomst van de financiële technologie en digitalisering van de VAE vorm te geven door innovatie en initiatieven voor betalingssystemen te ondersteunen. Samen met de Central Bank (CBUAE) heeft Barclays Bank zich aangesloten bij het AFAQ-systeem en is daarmee de eerste financiële instelling die in de UAE deze stap zet en begint met het gebruik van de diensten van het systeem. Tot op heden hebben de Centrale Bank van Bahrein, de Saoedische Centrale Bank en de Centrale Bank van Koeweit zich aangesloten bij "AFAQ", samen met een aantal commerciële banken uit Bahrein, de KSA en Koeweit. 



iDeal is specifiek ontwikkeld voor het verrichten van betalingen tussen consumenten en webwinkels. iDEAL maakt gebruik van directe online bankoverschrijvingen en vereist dat zowel de koper als de verkoper een bankrekening hebben bij een deelnemende bank.

"AFAQ" daarentegen is gericht op het koppelen van betalingssystemen tussen de GCC-landen, waardoor financiële transacties in lokale valuta in real-time kunnen worden uitgevoerd met lagere kosten. Het is meer gericht op grensoverschrijdende transacties tussen de deelnemende landen in de Golfregio.