Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Waarom het legaliseren zo duur is (bij ons)

dinsdag 28 november 2023 23:38

Vraag: #Hilda, waarom is het legaliseren van documenten bij jou duurder dan bij de notaris in Nederland?
Antwoord: het legaliseren van documenten is voor de notaris in Nederland en de ambassade iets meer dan voor mij een een kwestie van "een stempel zetten". 


Een eenvoudige handeling?

Een eenvoudige handeling, die maar een paar minuten tijd kost, en waarbij jij in beide gevallen naar hun locatie toe komt, op het moment dat het hun past, waarbij er geen onderzoek nodig is naar de achtergronden en bevoegdheden van de ambassade en de notaris. 


Vragen van de notaris

Als ik als advocaat en notaris in de UAE een document legaliseer heb ik eerst te maken met een notaris in Nederland die me het hemd van het lijf vraagt, en niet zomaar aanneemt dat ik bevoegd ben. 
Diezelfde notaris weet niet dat de UAE geen apostilleland is, en dat er dus meer handelingen nodig zijn om een document te legaliseren. 
De notaris heeft diverse documenten (legal opinion of legal statement) van mij nodig zodat hij of zij kan aantonen dat er de nodige research is gedaan naar de bevoegdheid van de "buitenlandse notaris". 


Verzendkosten

Nadat ik alle documenten op mijn kosten heb verzonden (zowel de notaris als de ambassade gaan niet zover in hun zorg voor de klant) check ik vervolgens nog of de stukken goed aangekomen zijn, en geef een terugkoppeling naar de klant. 
Ik heb te maken met een klant die gemiddeld veertig tot vijftig keer contact met me zoekt. Over het proces, over de kosten, over de afspraak, met aanvullende juridische vragen etc. 
Per legalisatie ben ik dus al met al minimaal anderhalf uur aan conttacttijd kwijt, waarbij de klant alleen de daadwerkelijke legalisatiehandeling ziet en denkt dat ik toch maar gemakkelijk mijn geld verdien. Want "ze hoeft immers alleen maar haar handtekening en de stempel te zetten". 


Projectmangement & vertaalkosten

Als de documenten moeten worden gelegaliseerd voor het oprichten van een B.V. in Nederland richt ik zelfs een projectmanagementportal in om het proces te stroomlijnen. Hoe meer aandeelhouders er zijn, hoe meer documenten, en hoe meer contactmomenten. 
(Ik ben overigens goedkoper dan concurrenten in de UAE, mocht je je dat af vragen, en de meeste concurrenten voelen zich ook niet verantwoordelijk voor de correcte afhandeling van het proces. Dus dan heb je er een hoop geld tegenaan gegooid, en dan heb je in the end nog helemaal niks). Behalve een factuur voor meerwerk van de notaris in Nederland. 
En bij de concurrent ben je daarnaast natuurlijk nog vertaalkosten kwijt.