Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Help! De thuis'hulp' heeft mijn vader zover gekregen dat ze gaan trouwen.

zondag 19 november 2023 14:46

Vraag: #Hilda, mijn oude vader, al jaren weduwnaar, is in de val gelokt door zijn thuishulp. Ze weet, omdat ze twee keer per week bij hem thuis komt, dat hij het financieel heel goed heeft, en nu gaat hij plotseling met haar trouwen. Ze dringt er ook steeds maar op aan dat zijn testament gewijzigd moet worden. En als kinderen worden wij daarvan bijzonder wantrouwend. 
Als zij hem nou zo ver weet te krijgen, doet de notaris in Nederland dan ook iets om hem tegen te houden? 


Antwoord: de notaris kan weigeren om een testament op te stellen onder deze omstandigheden, maar dan wordt er mogelijk een andere notaris gezocht, net zo lang tot er eentje is gevonden die het niet zo nauw neemt met de verplichtingen. 
De notaris is ook verplicht om goed door te vragen en te controleren of je vader nog wel goed bij zijn verstand (compos mentis) is. Als de notaris zijn twijfels heeft moet hij een rapport van een deskundige opvragen over de geestelijke toestand van je vader.   
Maar als je vader in gemeenschap van goederen met de thuishulp trouwt, door huwelijkse voorwaarden te maken bij de notaris, dan houdt niemand hen tegen, en dan heeft zij op basis daarvan sowieso recht op de helft van de nalatenschap van je vader bij overlijden. 
Het oude testament heeft dan alleen betrekking op de andere helft. 
Op deze pagina vind je ook een tekst over de dame met dementie die door haar jongere metselaar/golddigger tot een huwelijk werd verleid, waarbij ook het testament in het voordeel van de jonge echtgenoot werd gewijzigd. Daar was achteraf "reparatie" door de rechter mogelijk, maar dat gaat niet gemakkelijk en kost jaren procederen.      
Jullie kunnen als kinderen ook de kantonrechter vragen om een bewindvoerder en een mentor te benoemen als je vader geestelijk te ver heen is.
En voor degenen die zich zorgen maken dat hun verhaal hier terecht komt als ze mij een juridische vraag stellen; de foto is een stockphoto, de casus is afkomstig uit jurisprudentie van de Hoge Raad, de vader is in werkelijkheid een nicht, de thuiszorgmedewerker is een fiscalist, en de nicht woont in België en is nooit getrouwd geweest.