Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Heb ik recht op een bonus als ik ontslagen word?

zondag 26 november 2023 15:02

Vraag: #Hilda, ik word ontslagen, heb ik nu nog recht op mijn bonus? 


Antwoord: dat hangt ervan af hoe de bonus precies omschreven staat. Ik kijk eerst altijd of de bonusregeling schriftelijk vastgelegd is. Soms is het een heel uitgebreide regeling met een rekenmodel wat naast de arbeidsovereenkomst bestaat, en soms is de bonusregeling met een of twee zinnetjes opgenomen in de arbeidsovereenkomst. 
Dan ga ik kijken welke resultaten behaald moeten worden om een beroep te kunnen doen op de bonus, en of de medewerker die heeft gerealiseerd. Als ze gedeeltelijk zijn gerealiseerd kan dat betekenen dat er een deel van de bonus bij ontslag moet worden uitgekeerd. 
Er zijn ook bonusregelingen waar je individueel niet hoeft te presteren om er aanspraak op te kunnen maken, die gekoppeld zijn aan bepaalde bedrijfsresultaten. 
En dan zijn er nog bonusregelingen die als aandelenconstructies zijn verpakt. Dan hangt het er weer vanaf of de werknemer zijn aandelen nog kan behouden als hij uit dienst is, of dat hij die moet verkopen op het moment dat hij wordt ontslagen. 
Natuurlijk is een bonusregeling altijd wel een bron van conflicten bij ontslag, want de gemiddelde werkgever wil een medewerker waar hij van af wil niet meer stimuleren met een bonusregeling.