Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Er komt in de UAE steeds meer wetgeving die de klokkenluider beschermt

woensdag 15 november 2023 15:07

Vraag: #Hilda, ik werk in een grote haven in de UAE, en ik heb onlangs iets ontdekt over mijn leidinggevende. Ik wil er niet teveel over uitweiden, maar het heeft met corruptie te maken. 
Word ik als "whistleblower" of klokkenluider beschermd in de UAE of moet ik er maar van uitgaan dat ik, als ik dit meld, ontslagen word? En kan ik daarnaast dan nog andere juridische problemen verwachten, b.v. op basis van de Cyber crime law als ik de misstand ergens meld?
Antwoord: er komt in de UAE steeds meer wetgeving die de klokkenluider beschermt, maar er is nog geen specifieke federale wetgeving. Zo heeft bijvoorbeeld DIFC/DFSA eigen klokkenluiderswetgeving, net als Abu Dhabi Global Market (ADGM). 
Je kunt misstanden in Dubai digitaal melden bij de ESC, het Economic Security Center of Dubai, en dat kan via de onderstaande link: 
Je moet wel zorgen dat je de misstand enigszins kunt onderbouwen met bewijs, want alleen dan word je beschermd onder de UAE Labour law en de Cyber crime law. 
De praktijk is helaas natuurlijk nog wel dat mensen worden ontslagen als ze een misstand melden en dit vervolgens wordt ontdekt, dus mijn advies is om dit pas te doen nadat je een andere baan hebt gevonden.