Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Een valse review geven, mag dat in de Emiraten?

donderdag 2 november 2023 01:15

Een valse review geven, mag dat in de Emiraten?


Vraag: #Hilda, ik ben ondernemer, ik heb een beautysalon. Ik ben supertrots op mijn werk, en ik heb alleen maar tevreden klanten en altijd prachtige reviews. En natuurlijk gaat er bij ons ook wel eens iets mis, maar dan lossen we het op. 
Nu heeft er onlangs iemand die ik helemaal niet ken, en die ook helemaal geen klant is bij ons, een heel negatieve review gegeven dat haar wenkbrauwen en wimpers volledig uitgevallen zijn en nooit meer terugkomen, nadat ze bij ons haar wimpers en wenkbrauwen heeft laten verven. De betreffende mevrouw is ook overal aan het rondkakelen dat wij haar slecht hebben behandeld, terwijl ik met de hand op mijn hart kan zeggen dat ze geen klant is, en nog nooit in mijn salon is geweest. Wat kan ik doen? 



Antwoord: het geven van reviews, ook van slechte, is niet verboden in de UAE. Maar als zo'n review doelbewust de reputatie van jouw bedrijf schaadt, terwijl ze geen klant is, dan is dit strafbaar, want het is laster. Er staat een gevangenisstraf op van maximaal twee jaar. 
Het maakt daarbij niet uit op welk platform de valse negatieve beoordeling is geplaatst, zolang het een openbaar platform betreft. 
Je kunt dus aangifte tegen deze mevrouw doen. 
Is de betreffende persoon wel echt een klant bij jou, en zeer ontevreden over de dienstverlening, dan is zij dus niet strafbaar.