Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Ben je verplicht informatie te geven over je Buitenlandse bedrijf aan de Nederlandse belastingdienst?

donderdag 9 november 2023 10:19

Ben je verplicht informatie te geven over je Buitenlandse bedrijf aan de Nederlandse belastingdienst?


Oebele is Nederlander, en voor zijn IB aangifte beschouwt hij zichzelf als buitenlands belastingplichtige.
In 2015 heeft hij voor twee Nederlandse B.V's wat klusjes gedaan, en hij heeft inkomsten gehad van een Nederlandse stichting.
Oebele heeft daarnaast een huis in Nederland, en drie auto's met Nederlandse kentekens. De Belastingdienst ziet dat hij in 2015 allemaal pintransacties in Nederland doet. En daarnaast woont zijn minderjarige kind Gooitske ook in Nederland. 

Internationaal bezig

Oebele is een echte international, hij is aandeelhouder en bestuurder van een Panamese entiteit met een Zwitserse bankrekening. 
De Belastingdienst is uiteraard op de hoogte geraakt van de aanwezigheid van de Panamese entiteit, en stelt Oebele er vragen over. Oebele moet ook jaarstukken en bankafschriften van de Panamese entiteit opleveren. 
Oebele heeft er geen zin in om de Belastingdienst wijzer te maken en levert weinig tot niks aan. 
Dan legt de inspecteur een informatiebeschikking op. 


Informatiebeschikking

Met een informatiebeschikking stelt de Belastinginspecteur vast dat je als belastingplichtige je informatieverplichtingen of administratieverplichtingen niet of onvoldoende bent nagekomen. Dit betekent dat je volgens de inspecteur niet alle gevraagde informatie hebt verstrekt of niet over een adequate administratie beschikt. Het gevolg is dat de inspecteur mag volstaan met schattingen en op de belastingplichtige (Oebele) een verzwaarde bewijslast komt te rusten om het tegendeel te bewijzen.
Oebele tekent bezwaar aan tegen deze informatiebeschikking.
De zaak komt voor de rechter. 
Oebele is van mening dat hij geen informatie hoeft te verstrekken, aangezien hij geen Nederlands belastingplichtige is. 
Dat klopt volgens de rechter helaas niet, ook buitenlandse belastingplichtigen moeten informatie verstrekken aan de Nederlandse belastingdienst als daarom gevraagd wordt. 
Oebele klaagt ook dat de inspecteur geen informatie in Zwitserland heeft opgevraagd, alleen maar in Panama en dat daarom de beschikking onterecht opgelegd is. 


Ook al kost het - veel - geld, je moet de informatie opleveren

De rechter vindt dat Oebele (de belastingplichtige) zelf een zekere inspanningsverplichting heeft om de gevraagde informatie te krijgen, zelfs als hem dat geld en tijd kost. 
De informatiebeschikking is dus volgens de rechter terecht afgegeven.

En hier een verkorting van de link naar de Facebookpagina, die je kunt gebruiken om dit artikel te delen voor mensen die liever op of met Facebook werken: https://tinyurl.com/DLIDUAE