Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Verhuren in dubai via Airbnb

dinsdag 24 oktober 2023 15:25

Verhuren in dubai via Airbnb


Verhuur je je appartement in Dubai via Airbnb, Booking of Facebook? Weet dan dat er een nieuw decreet geldt voor zogenaamde short term rental (vanaf 1 september 2023). 


Verhuur

Iedere verhuur van een woonruimte voor een periode van minder dan zes maanden wordt in het decreet gedefinieerd als short term rental. Ben je hierbij op de een of andere manier betrokken, dan word je gezien als exploitant en is de wet op jou van toepassing.
Het nieuwe decreet verbiedt short term rental zonder een vergunning van de Municipality. (Voorheen was dat het Ministry of Tourism). 
Om zo'n vergunning te krijgen moet je onder andere een volledig ingevuld aanvraagformulier inleveren, een kopie van je license, een kopie van je paspoort en EID en een kopie van het standaard contract wat je hanteert, en een NOC als je niet zelf de eigenaar bent. 
Je krijgt dan voor een jaar een short term rent verhuurvergunning. Na dat jaar kun je weer verlengen bij de municipality. 


Veilig en bewoonbaar

Je accommodatie moet veilig en bewoonbaar zijn, je bent verplicht om je gasten van informatie over de accommodatie en de omgeving te voorzien, en je moet tijdig en netjes op klachten van je gasten reageren. Je bent ook verplicht om een soort nachtregister van je gasten bij te houden, en om toeristenbelasting af te dragen. 
De gemeente inspecteert of je accommodatie aan de eisen voldoet, en voldoe je er niet aan dan kan je vergunning opgeschort worden. 
De Gemeente kan inspecties uitvoeren in iedere woonruimte die wordt gebruikt voor korte termijn verhuringen. En houd je je niet aan de eisen, dan wordt je vergunning opgeschort. 
Vraag je geen vergunning aan, dan kun je een boete van AED 10.000 krijgen. 
Let wel: dit geldt dus alleen voor het Emiraat Dubai