Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Komt een appartment automatich in handen van de erfgenamen als er een ADJD testament is opgesteld?

vrijdag 20 oktober 2023 17:43

Over het automatisch overzetten van een appartement na overlijden. 

Vraag: #Hilda, als de eigenaar van een appartement in Dubai overleden is, en die had een testament laten registreren bij de Abu Dhabi courts, wordt dan dat appartement automatisch door Dubai Land Department overgezet op de naam van de erfgenamen van de overledene na diens overlijden?

Antwoord: nee. De procedure na overlijden is dat de executeur (Executor) bij de Abu Dhabi courts (ADJD) een zogenaamde probate (een soort verklaring van erfrecht) opvraagt. Om de probate te krijgen moet onder andere een gelegaliseerde verklaring van overlijden en een kopie van het testament worden aangeleverd. De executeur moet ook zijn identiteit aantonen. 

En met dat document moet dan bij een service center van Dubai Land Department (na het betalen van een fee) de eigendomsakte overgezet worden op naam van de erfgenamen.

Dit hele proces kan overigens behoorlijk lang duren. 

Als er meerdere erfgenamen zijn dan krijgen ze allemaal een aandeel in het aantal vierkante meters oppervlak van het vastgoed.

Als deze procedure niet wordt gevolgd dan blijft het appartement op naam van de overledene staan, want Dubai Land Department wordt niet geïnformeerd over het overlijden van een eigenaar van vastgoed.