Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Het Nederlandse recht toepassen bij een echtscheiding

zondag 1 oktober 2023 13:04

Vraag: #Hilda, ik heb ergens gelezen dat ik de rechter in Dubai kan vragen om het Nederlandse recht toe te passen bij een scheiding Dat lijkt mij ideaal. Toch? 
Antwoord: officieel kan dit, maar houd er rekening mee dat het een verschrikkelijk dure procedure is. De rechter in de UAE heeft namelijk totaal geen verstand van het Nederlandse recht. De meeste advocaten in de UAE uiteraard ook niet. In zo'n situatie wordt er gevraagd om "even" een uittreksel te maken van het Nederlandse recht. Dat kan helaas niet "even", want niet alle wetgeving staat in de wet, er is ook nog zoiets als jurisprudentie. Dus dan moeten we eerst een volledig overzicht maken van alle wetgeving die van toepassing is (wetten zijn in Nederland veel complexer, en veel langer dan in de UAE), en dat vervolgens ook nog eens laten vertalen door een erkende vertaler. En als er dan nog vragen zijn moet er weer een complete wettekst worden aangeleverd. 
Dit is verschrikkelijk tijdrovend, en je bent aan vertalingen tienduizenden dirhams kwijt. 
En die kosten staan nog los van het risico wat je neemt op een verkeerde interpretatie door de UAE rechter. Want niemand, ook een ervaren rechter niet, kan even het recht doorgronden op basis van een vertaling van de wettekst. Niet voor niks moet je daar in Nederland doorgaans jarenlang voor studeren. 
Dus wat je in die situatie beter kunt doen is zorgen dat er een settlement agreement/echtscheidingsconvenant ligt wat is gebaseerd op het Nederlandse recht, en te investeren in het vinden van overeenstemming tussen de scheidende partijen. 
En lukt dat niet, dan kun je er voor kiezen om in Nederland te gaan scheiden. Maar dat kan alleen als beide echtgenoten de Nederlandse nationaliteit hebben.