Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Wat je kunt leren van de Tinder Swindler

zaterdag 21 januari 2023 22:10

De Tinder Swindler
Ik had de Tinder Swindler op Netflix nog niet gezien, en dat heb ik de afgelopen dagen goedgemaakt. De serie gaat over de bestaande en (nog) levende Israeliet Simon Leviev die tientallen vrouwen forse bedragen afhandig heeft gemaakt via creditcardfraude. Hij leidde een luxe leven op kosten van zijn slachtoffers wat hij breed uitventte op Instagram. 
De vrouwen leerde hij kennen via Tinder. En, in tegenstelling tot wat je misschien in eerste instantie zou denken, het waren geen sneue stumperds, je kunt ze hooguit verwijten dat ze te weinig research hebben gedaan voor ze in een relatie met hun "Prince charming" stapten. 
Na zijn veroordeling is hij vrolijk weer opnieuw begonnen, deze keer met een Wibra "model" aan zijn zijde. 
Ik heb de afgelopen jaren ettelijke mannelijke en vrouwelijke klanten gehad die waren opgelicht door een date die ze online hadden leren kennen. Complete pensioenen, de studierekening van de kinderen, de opbrengst van het pas verkochte huis, alles waren ze kwijt. De schaamte is altijd groot in zulke gevallen, zelfs de mensen uit de nabije omgeving van het slachtoffer mogen van niets weten. 
Ik heb wel een lijstje met tips gemaakt voor als je actief bent op dating sites, geinspireerd op de praktijken van Simon Leviev; 
1. Simon Leviev vertelde dat hij de zoon was van een bekende diamantair, Lev Leviev. Via google kun je de zoekterm "children Lev Leviev" intypen, en dan kom je er achter dat deze diamantair geen zoon heeft die Simon heeft. Vertelt een date waarvan je onderbuikgevoel zegt: dit is te mooi om waar te zijn, dat hij bij bedrijf X werkt, kijk dan op de website van bedrijf X of hij of zij daarop wordt vermeld. Of laat iemand die je kent even met het bedrijf bellen, en vragen naar de betreffende persoon. 
(Als het een heel groot bedrijf is wordt er soms nog wel eens ten onrechte gemeld door de receptioniste: "die werkt hier niet", dus je moet iemand niet meteen als oplichter betitelen, maar als de CEO niet bekend is bij de receptioniste dan is er iets aan de hand). 
2. Simon Leviev had zogenaamd een privé-vliegtuig. In werkelijkheid huurde hij dat natuurlijk op kosten van een van zijn vriendinnen. Maar ieder privé-vliegtuigje heeft een uniek nummer op de staart staan, en via dat nummer kun je heel veel informatie achterhalen. 
3. Simon Leviev stuurde iPhone foto's waarin zijn bodyguard zogenaamd een uur daarvoor in een bepaalde stad was mishandeld door griezelige onzichtbare vijanden naar zijn vriendinnen. Via de EXIF gegevens kun je achterhalen op welk tijdstip en in welke plaats een foto is gemaakt. 
(Open de Foto’s-app op de iPhone of iPad.
Open de foto die je wilt bekijken.
Druk op het ronde i’tje in de balk onderin beeld.
Bekijk nu alle informatie over de foto.). 
4. Vraag vrij snel in de relatie naar een paspoortkopie of een EID als je het niet helemaal vertrouwt en onderzoek de echtheidskenmerken, te vinden op internet. Dit kun je doen onder het mom van: ik wil graag een weekendje weg boeken. 
5. Ik heb zelf een keer te maken gehad met een stagiaire die een pathologische leugenaar was. Ze vertelde me op maandagmorgen dat haar moeder dat weekend in Groningen was doodgereden door een dronken automobilist in een rode Volvo die op zaterdagavond flink was wezen stappen en op zondagochtend in de auto stapte. Een week later vertelde ze dat ze een gesprek met de dader had gehad. 
Moeder was in besloten kring begraven. We leefden met het hele team enorm mee, stuurden rouwkaarten, belden haar, waren heel begripvol.  
Natuurlijk ging ik op internet kijken wat ik over het ongeluk kon vinden, en het was best heel raar dat er niets te vinden was, en natuurlijk vond ik het als mediator apart dat ze, voor de dader überhaupt veroordeeld kon zijn, een gesprek met hem had gehad, maar je wilt iemand die met zo'n verdriet kampt niet met kritische vragen bestoken, dat is ongepast. En misschien heb je het zelf niet helemaal goed begrepen, of wist zij het in haar verdriet niet zo goed te verwoorden. Dus natuurlijk waren er allemaal alarmbellen, maar die negeer je. Als je met iemand aan het daten bent moet je die alarmbellen, hoe verliefd je ook bent, toch maar hun werk laten doen, vooral en ogenblikkelijk als er om geld wordt gevraagd door je date. En dus vooral doorvragen.  
6. Wil een vriend geld van je lenen, maak dan een overeenkomst van geldlening op, hoe ongepast het ook lijkt.  
7. Komt je geliefde met officiële brieven van buitenlandse instanties om iets aan te tonen? Check in ieder geval of het logo op de brief correspondeert met dat van de instantie (dat kun je via internet doen), controleer het adres via google maps (als je uitkomt op een droevige garagebox dan weet je voldoende) en zoek via LinkedIn uit of degene die de brief gestuurd heeft wel bij het bedrijf werkt. 
8. Is je geliefde dokter, advocaat of heeft hij een ander beroep waarvan een register bestaat, check dat register dan even. 
9. Mensen die serieus rijk zijn dragen geen opzichtige merkkleding of protserige horloges. (Zie Willem Alexander in zijn lorrige pakken).