Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


vanaf 1 februari 2023 is de wetgeving over gedeelde voogdij hetzelfde als in Nederland

zaterdag 28 januari 2023 19:07

Ik schreef op deze pagina al eerder over de wijzigingen in de voogdijregeling in de UAE, maar voor de mensen met kinderen die van plan zijn te gaan scheiden zet ik het nog even op een rijtje: 
Vanaf 1 februari is de wetgeving in de hele UAE voor wat betreft de gedeelde voogdij hetzelfde als in Nederland: 
  1. Het uitgangspunt bij scheidende ouders is dat de ouders  de gezamenlijke voogdij hebben, het is niet meer zo dat vader een soort toeziende voogd wordt; 
  2. Ouders hebben de gezamenlijke voogdij tot het kind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt; 
  3. Een kind van twaalf jaar of ouder heeft inspraak, hij mag aangeven of hij of zij liever bij vader of bij moeder woont; 
  4. De oude regeling dat jongetjes op een bepaalde leeftijd van moeder naar vader "overgingen" is niet meer geldig (er werd al nauwelijks meer gebruik van gemaakt). 
  5. Gescheiden ouders mogen kun kinderen niet zonder toestemming van de andere ouder meenemen naar het buitenland; 
  6. Alleen als een van de ouders een slechte ouder is, en dat moet dan worden aangetoond, kan er worden afgeweken van de gezamenlijke voogdij regeling. 
Er is nog een addertje onder het gras: in eerste instantie geldt deze nieuwe wet alleen voor de niet moslims in de UAE. Dus er zullen mensen zijn die, puur om hun ex een hak te zetten, "ineens" moslim worden zodat de nieuwe wet voor hun niet van toepassing is. 
Uiteraard kunnen ook moslims samen overeenkomen dat ze gezamenlijke voogdij willen over hun kinderen.