Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Kan ik mijn geheime minares opnemen in mijn expat testament?

dinsdag 3 januari 2023 20:39

Vraag: #Hilda, ik ben een zakenman uit Nederland en ik heb wat panden in de Verenigde Arabische Emiraten. Ik ben in Nederland getrouwd, en als ik in Dubai ben heb ik daar een soort scharrel, want ja, een man alleen verveelt zich anders maar. Zij woont in een van mijn appartementen in Dubai en betaalt voor de vorm een klein huurbedrag, veel minder dan de commerciele huurprijs van het appartement. 
Mijn vrouw weet niks van haar bestaan af en dat wil ik mooi zo houden, want, hoe raar het misschien ook klinkt, ik houd van mijn vrouw. En bovendien is mijn vrouw veel knapper dan mijn scharrel, en kan ik me met mijn wettige vrouw ook ergens vertonen, want ze weet zich goed te presenteren en is bijzonder slim. 
Mijn vrouw komt nooit in Dubai, ze vindt er niks aan, en mijn kennissen in Dubai komen nooit in Nederland, dus niemand komt achter mijn dubbelleven. 
Nu zeurt mijn minnares/scharrel/buitenvrouw dat ze achtergesteld wordt ten opzichte van mijn wettige echtgenote omdat zij niks krijgt als ik kom te overlijden. 
Kan ik haar in mijn UAE testament laten opnemen? Dat zij gewoon het pand waarin ze op dit moment woont krijgt, en mijn echtgenote de andere? En worden die beide vrouwen daarover na mijn overlijden geïnformeerd? En zo ja, door wie? 
Antwoord: Je kunt beide vrouwen in je expattestament laten opnemen. Als je je executeur in vertrouwen neemt en zorgt dat die jouw dubbelleven geheim houdt dan  erft je echtgenote al je eigendommen in de UAE behalve het geheime liefdesnest. Er  is na jouw overlijden niemand in de UAE die je vrouw informeert dat de erflater nog een extra appartement had. Maar dan moet je natuurlijk wel zorgen dat zowel je echtgenote als je minnares geen kopie van het testament krijgen, of de notaris in Nederland, alleen de executeur mag er dan over beschikken. En die moet de nalatenschap dan zo afwikkelen dat het totale overzicht van de panden waarvan jij de eigenaar bent niet publiekelijk bekend wordt. 
En dan hebben we in Nederland nog de Belastingdienst die zich met de nalatenschap bemoeit. Als alleen het adres van de executeur wordt opgegeven, en de correspondentie bedoeld voor "de erven" gaat naar de executeur, en die maakt de erfbelasting over, dan denk ik dat je plan wel slagingskans heeft.