Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Je Nederlandse nationaliteit verliezen in de Emiraten

donderdag 12 januari 2023 16:31

Vraag: #Hilda, ik heb de Nederlandse nationaliteit, en ik kom in aanmerking voor het aanvragen van de Emirati nationaliteit op basis van de grote zak met geld die ik meegenomen heb toen ik hier ging wonen. Volgens mijn Emirati advocaat hoef ik mijn Nederlandse nationaliteit niet op te geven, zo staat het in de UAE wetgeving, dus die kan ik gewoon houden. Toch? 
Antwoord: volgens het Nederlandse recht geef je je Nederlandse nationaliteit wel op als je vrijwillig een tweede nationaliteit krijgt. Dat je volgens de UAE wetgeving je Nederlandse nationaliteit niet kwijtraakt is daarbij niet relevant. Alleen als je aan bepaalde uitzonderingsregels voldoet mag je je Nederlandse nationaliteit houden, maar die lijken in deze situatien niet van toepassing te zijn. 
Conclusie: zodra je Emirati bent geworden, ben je geen Nederlander meer, tenzij je aan een van de uitzonderingen voldoet.