Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Eenhoofdig gezag versus gezamelijk gezag en de nieuwe wetswijziging in Nederland

donderdag 19 januari 2023 00:29

Wetswijziging Nederland: 
Per 1 januari 2023 ontstaat tussen ouders die niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben, automatisch (van rechtswege) gezamenlijk ouderlijk gezag op het moment dat het kind wordt erkend door de partner van de moeder. 
Tot die datum moe(s)t het gezag altijd worden aangevraagd bij de rechtbank en had de moeder automatisch het gezag over het kind. Als zij het gezamenlijke gezag weigerde moest de vader een juridische procedure aangaan om gezag te krijgen over zijn kind. Als je als vader geen gezag hebt over je kind betekent dat dat je "niets" bent van je kind.  
De nieuwe regel geldt alleen voor kinderen die op of na 1 januari 2023 worden erkend, niet voor kinderen die voor die tijd zijn erkend. Voor kinderen die voor 1 januari 2023 worden erkend moet het gezag door de partner van de moeder, samen met de moeder, worden aangevraagd bij de Rechtbank. 
Voor Nederlanders in de UAE is dit bijvoorbeeld van belang als je als ouder met je kind wilt emigreren. Heb je eenhoofdig gezag, dan kun je emigreren zonder dat de andere ouder toestemming moet geven. Is er sprake van gezamenlijk gezag, dan heb je de toestemming van de andere ouder nodig.