Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Een shelf company (overnemen in Dubai)

maandag 16 januari 2023 13:51

Vraag: #Hilda, wat is een Shelf company? 


Antwoord: Dat is een kant en klaar bedrijf wat door iemand anders is opgericht, vergelijk de lege B.V., waar geen activiteiten meer plaatsvinden, en wat jij kunt overnemen. Niet te vergelijken met een normale bedrijfsovername dus, waarbij je juist vanwege de bedrijfsactiviteiten een overname doet. 
Het voordeel van een shelf company zou dan zijn dat je vertrouwen wekt omdat het bedrijf al een aantal jaren bestaat. 
De werkelijkheid is dat zo'n soort bedrijf helemaal niet zo ideaal is. Je koopt een bedrijf met een bepaalde license, en die past niet zomaar bij jouw bedrijfactiviteiten, dus die moet waarschijnlijk aangepast worden. Dan zit je ook nog eens met een bestaande naam, die misschien helemaal niet past bij jouw bedrijfsactiviteiten. 
De bank doet moeilijk omdat er al jaren geen activiteiten zijn geweest, en mogelijk krijg je geen zakelijke bankrekening. 
Je moet bij de autoriteit waar het bedrijf onder valt allerlei transfer-procedures door. Dat is tijdrovend, ingewikkeld en prijzig. 
Wordt er een bankrekening bij het pakket verkocht, dan lijkt dat makkelijk, maar dan is er een groot risico dat de bank alsnog dwarsligt, want er is een meldingsplicht voor het bedrijf wat overgenomen wordt door een andere aandeelhouder. 
Of er is iemand anders die jij niet kent die wel toegang heeft tot jouw bankrekening. Lekker dan! 
Conclusie: zo'n shelf company, ik zou het niet doen, want het plankje kan zomaar smerig zijn