Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Je huis in Nederland gemeubileerd en gestoffeerd verhuren terwijl je in Dubai woont.

zondag 15 mei 2022 23:18

Vraag: #Hilda, ik vertrek binnenkort met mijn gezin naar Dubai. Nu wonen wij in een prachtige villa in Nederland, die we gestoffeerd en gemeubileerd willen verhuren. We kopen in Dubai alles wel nieuw, dat lijkt ons handiger dan dat we alles moeten laten verhuizen.

Waar moeten we rekening mee houden?

Antwoord: ik laat de fiscale aspecten even buiten beschouwing, die kun je vinden op deze site als je zoekt op huur' en op ‘hypotheek".

Je hebt het over een villa, dus de huurprijsbescherming voor de huurder is niet van toepassing. Dat laat ik dan ook even buiten beschouwing.

Check je opstalverzekering en je inventarisverzekering. Als particulier heb je een inboedelverzekering, maar die is niet altijd geldig bij verhuur. Een inboedelverzekering kan meestal eenvoudig omgezet worden naar een inventarisverzekering.

Zorg dat je aankoopbewijzen en bonnen goed bewaart (scan ze in), zodat je achteraf kunt aantonen dat je schade hebt als je een deel van de borg wilt gaan inhouden.

De huurder moet de spullen die hij zelf meegenomen heeft (kleding, boeken en een laptop bijvoorbeeld) zelf verzekeren. Het kan geen kwaad om dat in de huurovereenkomst op te nemen.

Neem op tijd contact op met je hypotheekverstrekker, want veel hypotheekverstrekkers hebben in hun voorwaarden staan dat je het pand zonder hun toestemming niet mag verhuren (huurbeding). Krijg je die toestemming niet, en verhuur je wel, dan kan dat ertoe leiden dat je bij ontdekking de hele hypotheek ineens moet aflossen (check je hypothecaire voorwaarden).

Neem in het contract expliciet op dat de huurder jouw pand niet mag gebruiken om dames of een wietkwekerij te exploiteren. Zet er ook in dat schade die daardoor aan jouw eigendommen ontstaat wordt verhaald op de huurder.

Zorg dat je, ook al huur je een makelaar in, zelf de huurder ontmoet.

Het kan verstandig zijn om een slimme meter te laten installeren, en de energierekening te verrekenen met de huurder, in plaats van dat hij de energierekening op zijn eigen naam zet. Als er dan een torenhoog verbruik is kun je actie ondernemen, dan is er waarschijnlijk sprake van ongeoorloofde activiteiten.

Tegelijkertijd is het eenvoudiger als de energierekening op naam van de huurder staat, want dan heb jij geen gedoe met naheffingen als de huurder vertrokken is.

Spreek iets af met de huurder over post die nog voor jou binnenkomt. Mijn advies is om post te laten doorsturen naar iemand anders in Nederland, dat voorkomt ellende.

Accepteer geen contante betalingen.

Als verhuurder zit je in een spagaat, want je moet enerzijds weten wat er in je pand gebeurt, maar tegelijkertijd mag je niet bij je huurder over de vloer komen. Dit kun je oplossen door een beheerder met een eigen sleutel een keer per zes weken of iets dergelijks te laten komen voor "kleine reparaties" en om de meterstanden te laten controleren (dat laatste hoeft niet bij een slimme meter)

Laat een opleverrapport opstellen waaraan duidelijke foto's worden gehecht van de staat van de muren, de keuken, het sanitair, de inrichting, kunstwerken etc. Vergeet de tuin niet.

Check of je rechtsbijstandverzekeraar hulp biedt als je je huis verhuurt en er brand ontstaat door toedoen van de huurder, met name door de illegale activiteiten van de huurder.

Laat een achtergrondcheck doen van de huurder. Hierover kun je op internet wel meer informatie vinden.

Laat een diplomaten clausule opnemen in je huurcontract. (Daarover meer elders op deze pagina).

Check het gemeentelijk beleid t.a.v. huurwoningen.

Als je een grote of bijzondere tuin hebt, overweeg dan om zelf iemand in te schakelen voor het tuinonderhoud, in plaats van dit aan de huurder over te laten. Vraag de hovenier ook om steeds foto's te maken en deze naar jou te mailen. Als er een jaar niets aan je tuin wordt gedaan heb je daarna veel schade om de tuin terug te brengen in de zelfde staat.

Zorg dat de huurder een incasso opdracht afgeeft.

Neem niet te snel aan dat alles wel geregeld is omdat je een makelaar ingehuurd hebt. Jij bent als eigenaar aansprakelijk, je kunt je niet achter een makelaar verschuilen.

Praktisch:

Het kan geen kwaad om familieleden, buren en kennissen in te zetten als "spionnen". Vraag expliciet of ze contact met je willen opnemen als ze iets "raars" zien. Je kunt hier ook een beveiligingsbedrijf voor inschakelen.

Doe alle gebruiksaanwijzingen van apparatuur, zonweringen e.d. in een speciale map of bak.

Zorg voor voldoende reservesleutels voor de huurder om te voorkomen dat jij uit je bed wordt gebeld als de huurder zijn sleutel op het werk heeft laten liggen (er zijn heel veel stumperige huurders).