Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


de FIOD, wat mogen ze wel, en wat mogen ze niet?

zondag 29 mei 2022 01:26

De FIOD, wat mogen ze wel, en wat mogen ze niet? 


Vraag: #Hilda, ik heb een bedrijf in Nederland en in de UAE, en nu stond ineens in Nederland de FIOD voor de deur. 
Mijn receptioniste is niet zo'n groot licht, dus die had ze voor ik het door had al binnen gelaten, en ze was heel behulpzaam aan het meedenken over waar ze alles konden vinden, maar hoe ver gaan de bevoegdheden van de FIOD eigenlijk? En stel je voor dat de FIOD medewerkers zin hebben in een reisje naar Dubai, moet ik ze dan binnen laten als ze daar aan mijn deur staan? 
Antwoord: bij deze een aantal tips; 
  1. Vraag of ze een machtiging tot binnentreden of een machtiging tot doorzoeken hebben.  
  2. Vraag naar identiteitsbewijzen en maak er meteen even een kopie van. 
  3. Je mag je beroepen op je zwijgrecht, je hoeft geen verklaring af te leggen. Doe dat dus ook gewoon niet. 
  4. Je hoeft geen documenten te verstrekken die niet staan genoemd in de schriftelijke vordering van de opsporingsambtenaar. Doe dat dus ook niet. 
  5. Als ze een "machtiging tot binnentreden" hebben mogen ze geen kasten en lades open trekken. Ze mogen alleen "zoekend rondkijken". Het is dus altijd verstandig om al je documenten en afschriften in een afgesloten kast op te bergen, elke dag. En de documenten die een behulpzame onnozelaar aandraagt zullen ze sowieso meenemen.
  6. Als er een machtiging tot doorzoeking is gegeven dan mogen ze wel alles open trekken, maar je hoeft geen gegevens af te staan die alleen toegankelijk zijn met een code die alleen bij jou bekend is. 
  7. Je mag een advocaat bellen. Mij niet bellen, want ik ben geen specialist. Maar zorg dat je het nummer van een gespecialiseerde advocaat in je telefoon hebt staan, die ook na kantoortijd bereikbaar is. 
En het belangrijkste; in de UAE heeft de FIOD geen rechtsmacht, dus belangrijke documenten kun je best af en toe meenemen in je koffer en in Dubai bewaren. Dat weerhoudt de FIOD er overigens niet van om bezoekjes aan Nederlanders in de UAE te brengen en te doen alsof.