Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Valet parking en de verzekering van je auto.

vrijdag 30 december 2022 12:40

Vraag: #Hilda, ik ben gek op mijn Lamborghini, en poets hem iedere week zelf met speciale microvezeldoekjes die geen krassen maken en een speciale clearcoat polish.  
Als ik een passagier meeneem mag die uiteraard niet eten en drinken in mijn auto, kinderen moeten uit de buurt blijven en mensen met gespen en ritsen aan hun kleding verwijder ik ook ogenblikkelijk. Vrouwen met haarspray en veel make up ook, want voor je het weet smeuren en plakken ze mijn bekleding eronder. 
Ik heb een week buikpijn van het kleinste krasje en laat nog geen scheet uit angst om de bekleding te verontreinigen. 
Gisteren maakte ik gebruik van de Valet bij de Dubai Mall, en toen moest ik aan jou denken. Want stel je voor dat zo'n Valet kereltje mijn auto in de prak rijdt, is mijn schade dan wel verzekerd? 
Antwoord: nee, meestal niet. 
Hoogstwaarschijnlijk sta jij als enige "driver" op je verzekeringspolis. Dat betekent dat alleen schade die jij rijdt (veroorzaakt) verzekerd is. 
Dus als het valet mannetje jouw auto in de prak rijdt keert jouw autoverzekering vrijwel zeker niet uit. Je kunt dan het bedrijf waar het valet mannetje voor werkt aansprakelijk stellen. 
Dat bedrijf heeft daar als het goed is wel een verzekering voor. 
En het bedrijf kan uiteindelijk weer het valet mannetje aansprakelijk stellen als die zich misdragen heeft, en als het goed is vallen blunders van medewerkers onder de verzekering van het valetbedrijf. Tot zover de juridische theorie. 
En dan de praktijk: het valetbedrijf reageert nergens op als ze aansprakelijk worden gesteld. De medewerker die jouw auto in de prak heeft gereden is niet in het bezit van een geldig rijbewijs en dat valt onder de uitsluitingsvoorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering, het valetbedrijf verdwijnt plotseling, er zijn geen camerabeelden van het ongeluk, enzovoort enzovoort. 
Moraal van het verhaal: wie zijn auto liefheeft parkeert hem zelf.