Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Kan mijn vader zich tijdelijk even inschrijven in Nederland voor zijn behandeling?

woensdag 7 december 2022 23:21

Vraag: #Hilda, ik ben Nederlander en woon in Nederland, mijn vader is ook Nederlander, dik in de zeventig en woont al twintig jaar buiten Nederland, in de Verenigde Arabische Emiraten. Mijn vader is erg vermogend en heeft een aantal hypotheekvrije huizen op zijn naam staan. Ik ben zijn enig erfgenaam. 
Zijn gezondheid gaat hard achteruit, en hij overweegt zich weer in te schrijven in Nederland, zodat hij in Nederland medische zorg kan krijgen. 
Nu heb ik op jouw pagina gelezen dat als mijn vader komt te overlijden, ik zijn vermogen belastingvrij erf, omdat hij al langer dan tien jaar uitgeschreven is uit Nederland. Stel dat hij zich inschrijft in Nederland, en hij komt te overlijden, is zijn erfenis dan nog steeds belastingvrij omdat hij al zo lang uitgeschreven is? 
Antwoord: nee. Zodra hij zich inschrijft in Nederland is deze regeling niet meer van toepassing en moet er bij zijn overlijden erfbelasting worden betaald. Zou hij zich daarna weer uitschrijven uit Nederland, dan begint de termijn weer te lopen.