Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Wat stelt een terugkeergarantie nou eigenlijk voor?

dinsdag 1 november 2022 16:36

Vraag: #Hilda, ik heb een vraag over de terugkeergarantie waar ik gisteren een bericht van jou over las. Stel je voor dat ik zo'n terugkeergarantie heb, en ik wil terug naar Nederland, maar er zit inmiddels iemand anders in mijn baan. Kan mijn werkgever dan zeggen dat ze die persoon niet zomaar kunnen ontslaan, en dat ze mij willen helpen om een nieuwe baan te vinden? 
Antwoord: een terugkeergarantie is best een zware verplichting voor de werkgever. Het is een resultaatsverplichting, en niet een inspanningsverplichting, afhankelijk van hoe het precies geformuleerd staat. 
De werkgever is dus verplicht om te zorgen dat jij daadwerkelijk benoemd wordt in een nieuwe functie. 
Het feit dat er al iemand anders in jouw oude functie zit is jouw probleem niet, maar het probleem van de werkgever. Je werkgever kan dus kiezen uit verschillende opties: 
1. Een nieuwe baan om jou heen creëren die past bij jouw vaardigheden, opleiding en ervaring, maar die wel hetzelfde arbeidsvoorwaardenpakket biedt als waar je voorheen aanspraak op kon maken. 
2. De medewerker die op jouw plaats zit een andere baan aanbieden of ontslag geven. 
3. Jou ontslag geven, waarbij je dan aanspreek kunt maken op een Nederlandse transitievergoeding en een UAE end of service gratuity voor de jaren dat je in de UAE hebt gewerkt.