Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Moet een nieuwe werkgever een oude werkgever compenseren voor de visa kosten?

woensdag 23 november 2022 22:46

Vraag: #Hilda, in de gewijzigde Labour law staat: "If the worker wishes to move during the probation period, to work for another employer in the state, he shall notify the original employer of the same in writing within not less than one month from the date of his wish to terminate his contract. Then, the new employer shall compensate the original employer for the costs of recruitment or contracting with the worker, unless otherwise agreed upon:
Is de nieuwe werkgever dan verplicht om die kosten te betalen? 
Antwoord: deze bepaling gaat over de situatie waarbij een werknemer in zijn proeftijd een andere baan vindt die hij leuker vindt, of die beter betaalt. Hij moet in die situatie een maand opzegtermijn in acht nemen. En de nieuwe werkgever moet de recruitment kosten inclusief visum, ticket, medical, EID kosten, verzekering etc. betalen aan de "oude" werkgever. En soms ook de kosten van vliegtickets. 
Onder de oude labour law kon de werkgever deze kosten niet verhalen op de werknemer, en dat zorgt er natuurlijk voor dat werkgevers niet zo heel graag een nieuwe werknemer aannemen die vervolgens lekker gaat jobhoppen. Onder het nieuwe recht kunnen deze kosten dus worden verhaald op de nieuwe werkgever. Wil die dat niet, dan kan de werknemer een ban oplopen. (Let wel, de werknemer, niet de werkgever). 
Heel concreet betekent dit dat een medewerker in zijn proeftijd alleen van baan kan veranderen als de nieuwe werkgever vooraf akkoord heeft gegeven op de vergoeding van de kosten. 
Het betekent praktisch gezien ook dat het voor de werknemer minder aantrekkelijk is geworden om tijdens de proeftijd een andere baan te zoeken. Of die moet verzwijgen dat hij een andere baan heeft gevonden, en gewoon melden dat hij weg wil. Maar de HR afdelingen van de wat grotere bedrijven zullen dus goed op Linked in en dergelijke (moeten) gaan kijken of vertrokken medewerkers niet een andere baan hebben gevonden. 
Houd er rekening mee dat MOHRE nog niet op de hoogte is van deze wijziging.