Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Is een tolk verplicht bij de notaris als ik een huis wil kopen?

donderdag 17 november 2022 10:05

Vraag: #Hilda: Ik ben getrouwd met een niet Nederlandse partner, en wij willen samen een huis kopen in Nederland. Mijn partner spreekt geen woord Nederlands, en hij zal het ook wel niet gauw leren. Nu vertelde de notaris mij dat er verplicht een tolk moet worden ingeschakeld zodat mijn partner begrijpt wat er bij de notaris wordt besproken. Maar ja, ik kan toch ook net zo goed vertalen, we kunnen elkaar thuis en in bed toch ook verstaan? Dat scheelt weer een hoop geld. 
Antwoord: de notaris is verplicht om een tolk in te schakelen, op jullie kosten, als de koper of de verkoper het Nederlands niet of onvoldoende beheerst. Doet de notaris dat niet, dan kan hij of zij aansprakelijk worden gesteld, dus de notaris zal hier niet zomaar van afwijken.