Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Kan ik beter gaan scheiden in Nederland of in de UAE / Emiraten?

zondag 30 oktober 2022 12:43

Vraag: #Hilda, de kogel is door de kerk, mijn man en ik gaan scheiden. Waar kunnen we het beste scheiden, in de UAE of in Nederland, en kunnen we het beste voor mediation kiezen of voor de juridische oplossing? 
Antwoord: voor dit soort vragen heb je persoonlijk advies nodig, want er spelen ontzettend veel factoren een rol. Als de beslissing om te gaan scheiden door jullie beiden genomen is, en als jullie op een zo goed mogelijke manier uit elkaar willen gaan dan is mediation altijd de beste oplossing. Met name als er kinderen in het spel zijn zal ik altijd zoveel mogelijk aandringen op mediation.
Het eindresultaat van de mediation is ook altijd dat jullie gescheiden zijn van elkaar, maar het voordeel van mediation is dat je niet blijft hangen in je verdriet en pijn en veel beter verder kunt met je leven dan als je voor de juridische weg kiest. 
Ik ben zowel in de UAE als in Nederland gecertificeerd echtscheidingsmediator, dus we moeten dan eerst kijken of je in beide landen voor mediation in aanmerking komt en zo ja, welk land dan de beste opties biedt. Dat bepalen we aan de hand van jullie (gemeenschappelijke) nationaliteit, in welk land jullie getrouwd zijn, of er kinderen zijn etc. 
Houd er rekening mee dat ik als mediator een totaal andere rol heb dan als advocaat. 
Als advocaat behartig ik alleen jouw belangen, en niet die van je partner, je partner is dan de tegenstander. En als mediator ben ik er voor jullie allebei, en heb je dus geen prive gesprekken, prive mailwisselingen en dergelijke met mij. Vanuit mijn rol van mediator mag ik ook geen geheimen voor je bewaren die niet met de andere echtgenoot mogen worden gedeeld. 
Heeft een van beide echtgenoten in de UAE al een advocaat in de arm genomen dan heb ik in de UAE per definitie de rol van advocaat. 
Echtscheidingsmediation is in de UAE veel minder gebruikelijk dan in Nederland, maar het levert totaal geen vertraging of juridische problemen op. 
In Nederland ben ik formeel geen advocaat, maar kan ik wel de volledige echtscheidingsprocedure voor je op me nemen, en daarvoor hoef je helemaal niet naar Nederland te komen. 
Bij een Nederlandse scheiding van mensen die in de UAE wonen speelt altijd de UAE wetgeving een rol. En wat dan regelmatig gebeurt is dat mensen die gaan scheiden in Nederland mij daar niet voor vragen omdat ze het gevoel hebben dat teveel Nederlanders in de UAE mij kennen en dat hun scheiding  misschien met anderen besproken wordt. Dit is natuurlijk nooit het geval, ik ben zelfs nog nooit bij een Dutch in Dubai borrel of zo geweest, en ik bespreek mijn dossiers nooit met anderen, maar ik begrijp dat mensen dat gevoel hebben. 
Maar diezelfde mensen lopen vervolgens in alle gevallen tegen juridische vragen over de UAE wetgeving aan, en verwachten van mij dat ik die vragen gratis beantwoord, terwijl ze hun Nederlandse advocaat wel netjes betalen. (Tip: gebruik de woorden kennismaking, vrijblijvend, "even bellen", gratis en koffiedrinken nooit in je communicatie naar mij toe, ik reageer er na al die jaren op als een rooie lap op een stier). 
Of ze ontvangen een veel te lage alimentatie omdat de loonstroken van de echtgenoot in de UAE gemanipuleerd zijn en hun Nederlandse advocaat er geen weet van heeft dat dat kan. Of ze betalen veel te veel alimentatie uit onwetendheid. 
Weet dat het geen enkel probleem is om mij in zo'n geval als "achtervang" in te schakelen. De extra kosten van het hebben van een internationaal "advocatenteam" zijn in de meeste gevallen niet hoger dan AED 850.