Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Ik krijg geen visum voor de Emiraten, mijn PRO geeft niet thuis. Wat nu?

zondag 9 oktober 2022 11:35

Vraag: #Hilda, ik heb een PRO ingehuurd om een visum voor mij aan te vragen, en nu lukt dat op de een of andere manier niet en blijdt het stil. Welke juridische acties kan ik ondernemen? 
Antwoord: niet zoveel, tenzij de PRO helemaal niks heeft gedaan, dan is er sprake van wanprestatie. Het aanvragen van een visum is een inspanningsverbintenis, zoals dat in juridisch taalgebruik heet. Een PRO kan jou naooit garanderen dat je een bepaald visum krijgt, aangezien het visum wordt afgegeven door de federale overheid. Niet door de PRO. Die hoeft zich alleen maar in te spannen om de juiste aanvraag voor jou te doen. Natuurlijk gaat het daar heel regelmatig fout, en natuurlijk zijn er talloze oplichters actief die helemaal niets voor je doen nadat je vooruit hebt betaald (dan hebben we het weer over andere juridische acties zoals wanprestatie), maar als we er even van uit gaan dat dit bedrijf wel degelijk werkzaamheden voor je heeft verricht, kun je geen juridische actie ondernemen als het uiteindelijk niet lukt.  Een tip hierbij is om het betreffende bureau te vragen welke garanties zij geven. Geeft het bedrijf de garantie dat jij binnen zes maanden bijvoorbeeld een golden visa hebt, dan weet je al bij voorbaat dat je met oplichters te maken hebt. 
Huur je een schildersbedrijf in, en kom je overeen dat de keuken van jouw villa groen wordt geschilderd, dan is er sprake van een resultaatsverbintenis. Dat betekent dat het schildersbedrijf een bepaald resultaat zal behalen. Vind je daarna dat die groene kleur je keuken wat te donker heeft gemaakt, dan betekent dat niet dat de schilder een fout heeft gemaakt. Dat is wel weer het geval als jij afgesproken hebt om een bepaalde Jotex kleur te gebruiken, en het schildersbedrijf heeft een heel andere kleur, of een heel andere verf, gebruikt. Dan is er sprake van wanprestatie.