Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.


Erfbelasting en verhoogde vrijstelling

maandag 3 oktober 2022 22:07

Fokje is een geestelijk gehandicapte vrouw van een jaar of vijftig. Ze werkt voor twintig uur per week op een sociale werkplaats en verdient daarmee ongeveer duizend euro per maand. Fokje woont nog bij haar moeder Iebeltje, en Iebeltje zorgt ervoor dat er iedere dag een warme maaltijd met haar favoriete toetje klaarstaat als Fokje thuiskomt uit haar werk, wast de kleren van Fokje en regelt bezoekjes aan de kapper, de tandarts etcetera voor haar dochter. 
Dan overlijdt Iebeltje, en Fokje erft een bedrag van een dikke EUR 170.000. Er moet erfbelasting worden betaald. De executeur van de nalatenschap doet een beroep op de verhoogde vrijstelling van erfbelasting voor door de overledene (de erflater) onderhouden, zieke of gehandicapte kinderen. 
Neemt een erflater meer dan 50% van de kosten van levensonderhoud van zijn kind op zich? En kan zijn kind door ziekte niet minstens de helft van het arbeidsinkomen van een lichamelijk en geestelijk gezond persoon van dezelfde leeftijd behalen? Dan geldt voor dat kind een hogere vrijstelling dan voor andere kinderen van de erflater, de verhoogde kindvrijstelling. In 2022 is die verhoogde vrijstelling EUR 64666, in plaats van EUR 21559. 
De belastinginspecteur is het daar niet mee eens. Hij is het er weliswaar mee eens dat Fokje gehandicapt is, maar volgens hem is ze niet behoeftig, aangezien ze een fors bedrag van haar moeder heeft geerfd. 
De rechtbank tikt de inspecteur op de vingers; Fokje voldoet aan de wettelijke voorwaarden, en of ze wel of niet behoeftig is, is helemaal niet relevant, want dat staat in de wet niet genoemd.